Sikkerhed

Sådan laver du nemt et stærkt password som du nemt kan huske

Bruger du det samme password overalt og hvis du endeligt er tvunget til at ændre det, så tilføjer du bare et ekstra nummer til sidst? Så er du ikke den eneste og hackerne ved det.

Der er stadigvæk rigtig mange der bruger passwords som seriøse hackere kan gætte på et splitsekund. Nogle bruger endda almindelig brugte navne eller navne på kendte fiktive personer. Dette gør det naturligvis nemt for hackere eller andre at gætte dit password.

Hvis du er bange for at dit password er blevet hacket kan du besøge haveibeenpwned.com/  Du behøver kun at indtaste din e-mail og du vil få at vide om din e-mail optræder i forbindelse med kendte tyverier af data herunder passwords.

Sådan laver du et godt password?

Har du fået råd i retning af at et stærkt password skal indeholde både små og store bogstaver, tal, specialtegn og helst skal være mindst 200 tegn langt? Og udover dette skal du også ændre det regelmæssigt. Det viser sig dog at komplekse passwords der ændres ofte ikke nødvendigvis er den bedste metode til at beskytte dig fra hackere.

Grunden til dette er at mange brugere, der ændrer deres password regelmæssigt, ændrer det til noget som minder om det tidligere hver gang passwordet ændres, så resultatet er at sikkerheden ender med at blive dårligere i stedet for bedre.

Det forholder sig sådan at længden af dit password ofte er vigtigere end hvor kompleks dit password er. Så i stedet for at kæmpe med at huske et kompleks password, kan du lave et simplere længere password som ikke indeholder specialtegn eller tal hvis dette er nemmere for dig at huske.

Hvis du vælger et længere og simplere password skal det være mindst 20 tegn langt.

For at få maksimal sikkerhed bør du slå to-faktor autorisation til de steder som tilbyder det, da dette øger din sikkerhed væsetnligt.

Lad os lave et godt password.

Begynd med at tænke på en sætning. Det kan være noget personligt som er nemt at huske, men husk at vælge noget som ikke er almindeligt kendt og især ikke kendt online.

Tag de to første tegn fra hvert ord i sætningen. Det første tegn kan være et stort bogstav mens det andet er med småt, men du kan også gøre det omvendt hvis du ønsker.

Så “Husk at købe fire billetter til koncerten den 10 december før fredag!” bliver til “HuAtKøFiBiTiKoDe10DeFøFr!”

Det er vigtigt at passwordet er mindst 12 tegn langt.

Du kan bruge specialtegn til at gøre passwordet en smule mere kompleks. For eksempel ved at udskifte bestemte tegn med et specialtegn eller kun at bruge det første tegn i hvert ord i sætningen.

“Husk at købe fire billetter til koncerten i parken den 10 december før fredag!” bliver til “hAkFbTkIp#1#fF”. Bemærk at sætningen er en smule længere for at kommer over 12 tegn og at “D” eller “d” er udskiftet med “#” for at øge kompleksiteten.

En anden mulighed er at bruge tilfældige ord, der ikke har nogen forbindelse til hinanden, men som det stadigvæk er nemt for dig at huske. Husk på at da du ikke bruger specialtegn, skal passwordet helst være på 20 tegn eller mere.

Du kan lave dine egne regler for at gøre passwordet stærkere.

Det kan for eksempel være at hver andet tegn skal være med stort og “o” eller “O” er udskiftet med et nul og “l” eller “L” er udskiftet med “1” og “e” eller “E” med “3”.

Det betyder at  “rejse tærte regn blyant post jernbane” bliver til “r3jS3TæRt3r3gNb1yAnTp0sTj3rNbAn3”

Er der andre muligheder?

Mange mennesker synes at det er hårdt at lave stærke passwords og ikke mindst at huske dem. Især fordi at du bør have forskellige passwords til hvert et sted, hvor du har et login, i tilfælde af at stedet bliver hacket

Heldigvis er der en løsning. Hvis du bruger en passwordadministrator behøver du ikke længere at huske hvert enkelt password. I stedet behøver du kun at huske et enkelt master password. Ikke alene vil passwordadministratoren huske alle de mange passwords, men den vil også generer stærke passwords til hvert enkelt login, så du slippe for at gøre det.

En af de bedste passwordsadministratorer er Lastpass som du kan finde her.

Konklusion

Det er vigtigt at du tænker over hvilke passwords du bruger men for de fleste brugere anbefaler vi at bruge en passwordsadministrator som Lastpass til at administrere deres logins.

×
Har arbejdet med IT i 30 år og har således opnået stor erfaring med IT og sikkerhed.
Latest Posts
Følg og like os

Grænseovergange er ingenmandsland når det gælder privatlivsbeskyttelse

Forrige indlæg

Black Friday er en festdag for IT-kriminelle

Næste indlæg

Du vil måske kunne lide

Kommentarer slået fra