Eksplosiv stigning i mængden af IT-fup

I den seneste årsrapport fra digitaliseringsstyrelsen – Danskernes informationssikkerhed – fremgår det at seks ud af ti danskere har modtaget falske e-mails, der forsøger at franarre dem personfølsomme oplysninger som cpr-nummer, brugernavne og passwords til sociale medier som Facebook eller andre tjenester som eksempelvis Gmail.

Denne form for IT-fup kaldes for phishing og foregår typisk ved at modtageren får en falsk mail, der ser ud til at komme fra banken, SKAT, ATP, forsikringsselskabet eller en anden kendt afsender. Disse mails ser umiddelbart tilforladelige ud, og det kræver en nærmere granskning at se at de er falske. Typisk vil de opfordre til at man indsender eller indtaster sine oplysninger på en falsk hjemmeside. Ofte er budskabet at man skal skynde sig for at undgå problemer eller at man får en præmie for at reagere hurtigt. Målet er at undgå at modtageren tænker for meget, men i stedet gør som bagmanden ønsker.

Ifølge digitaliseringsstyrelsen er hele 143.000 danskere blevet lokket til at udlevere deres personlige oplysninger. Mange opdager det først når de finder mistænkelige transaktioner på deres bankkonti. Et eksempel på sådan et forsøg på IT- svindel kan være at man modtager en mail hvor man tilbydes et abonnement på Netflix til 5 kr. og hvis man glemmer at tilbuddet er for godt til at være sandt, så sidder man i fælden.

Grunden til at disse forsøg er blevet mere almindelige og at så mange falder i, er dels at nogle bagmænd er blevet mere professionelle og således udsender originalt udseende mails på perfekt dansk, mens der nu også findes en lang række programmer til rådighed som gør det muligt for næsten alle at udsende fupmails.

Hvis du vil holde dig opdateret om hvilke trusler, der florerer netop her og nu, kan du downloade appen “Mit digitale selvforsvar”, der er udviklet i et samarbejde mellem Trygfonden, Forbrugerrådet og Tænk.

Appen advarer om de trusler, der er i omløb her og nu. Det kan være phishing, fup-butikker, falske hjemmesider og it-kriminalitet i det hele taget. Appen er blevet downloadet 92.000 gange og der er udsendt 199 advarsler gennem appen og brugerne har indrapporteret 6.313 tips.

Nets har ligeledes oplevet en kraftig stigning i forsøgene på it-svindel via falske e-mails, da antallet af misbrugsforsøg er fordoblet indenfor de sidste 3-4 år. Nets advarer om at hvis man modtager en mail der ser ud til at komme fra Nets og som beder om personfølsomme oplysninger, så skal man slette den øjeblikkeligt, da Nets aldrig udsender mails om at man skal validere sin NemID eller sende sine kontooplysninger.

Yderligere bør du investere i en VPN-løsning, da den krypterer al information der sendes fra din computer, smartphone eller tablet. Det sige at alle som opsnapper dine data ikke vil i være i stand til at læse dem. Alle dine data vil også blive sendt via VPN-udbyderen og ikke direkte fra dig. Det betyder at du vil være anonym når du besøger en hjemmeside. Desuden scanner de fleste VPN-udbydere trafikken for forsøg på at udnytte dig og dine data. En VPN-forbindelse er derfor en god investering der vil beskytte dig mod IT-fup.

Du finder en oversigt over de bedste VPN-udbydere på det danske marked her

×
Har arbejdet med IT i 30 år og har således opnået stor erfaring med IT og sikkerhed.
Latest Posts

LeVPN fejrer deres 8 års fødselsdag med at udlodde en Xbox One X med Fallout 76

Forrige indlæg

Collection #1 : Datalækket der indeholder 773 millioner unikke emails og tilhørende passwords

Næste indlæg

Kommentarer slået fra