De svage er nemme ofre for identitetstyveri og at blive franarret NemID oplysninger

DR har i dag en historie om hvordan hjemmeløse bliver afpresset til at afgive deres NemID oplysninger til kriminelle, der bruger dem til at optage lån i deres navn og endda overtage deres lejligheder. Det er ikke bare hjemløse, der får franarret deres deres NemID, også psykisk ustabile, kontanthjælpsmodtagere og ældre der får franarret deres NemID,

Da NemID bruges i så mange forbindelser, har det dels betyder at det er blevet mere attraktiv for kriminelle at få fat i det, men når de har fået fat i en persons NemID kan de også gøre langt større skade for ofret. De svage er på mange måder nemme ofre, da de dels vil være længere om at opdage tyveriet, men de vil ofte være mere tilbageholdende med at melde det til polititet, da de har en større skeptisk over for politiet.

Et eksempel på hvilke metoder kriminelle bruger til at franarre godtroende danskere deres NemID er at ringe op til dem og foregive at de ringer fra for eksempel kommunen. De bruger endda moderne  teknik at sørge for det nummer der vises svarer til kommunens nummer. De kan også foregive at komme fra banken og andre hvor man typisk bruger sit NemID.

Hvad kan du gøre?
Det er derfor vigtigt du aldrig udleverer dit NemID til andre uanset hvilken undskylding de giver. Det er meget personligt og ingen vil ringe og bede dig om at udlevere dit NemID.

Det andet du kan gøre er at oprette en kreditadvarsel i CPR-registreret. Virksomheder som slår dig vil være ekstra forsigtige ved at yde lån og sælge på kredit hvis du har oprettet en kreditadvarsel. Hvis du ønsker at oprettet en kreditadvarsel kan du gøre det fra borger.dk  Virksomhederne er ikke tvunget til at tjekke, men flere og flere vil gøre det, da de ikke ønsker at bære tabet i forbindelse med identitetstyveri. Hvis du har brug for at låne eller købe på kredit kan du midlertidig slå den fra.

Du bør også løbende holde øje med din bankkonti og straks gøre indsigelse hvis der er transaktioner som du ikke genkender.

Da dette site i høj grad omhandler IT-privatliv anbefaler vi også at du bruger en VPN-forbindelse, stærke passwords og antivirus.

Det udbredte brug af NemID, hvidvaskningslov mv. gør livet lettere for de kriminelle
Desværre har den udbredte brug af NemID betydet at danskerne har vænnet sig til at bruge NemID til alting og nogle låner man måske lige NemIDet til tætte familiemedlemmer mv. fordi det er hurtigere og nemmere end at gøre det på den korrekte måde.

Hvidvaskningslovene har gjort at banker, ejendomsmæglere, revisorer, advokater og mange flere spørger om kopierer af sygesikringskort, kørekort og pas, med det resultat at mange har vænnet sig til ukritisk at udlevere vigtige personlige identitetspapirer til alle der spørger efter dem uden at være kritisk i forbindelse med udleveringen.

Kort sagt skal du altid være kritisk og forsigtige ved at udlevere NemID og personlige identitetspapirer samt personlige oplysninger i det hele taget.

 

×
Har arbejdet med IT i 30 år og har således opnået stor erfaring med IT og sikkerhed.
Latest Posts

Collection #1 : Datalækket der indeholder 773 millioner unikke emails og tilhørende passwords

Forrige indlæg

Pas på med at opgive personlige oplysninger når du søger efter billige rejser

Næste indlæg

Kommentarer slået fra