Collection #1 : Datalækket der indeholder 773 millioner unikke emails og tilhørende passwords

Den kendte sikkerhedsekspert Troy Hunt har lige offentliggjort en artikel om en liste med over 773 millioner e-mails og tilhørende passwords, der er indsamle fra datalæk og hacking af flere tusinde kilder, hvoraf nogle går helt tilbage til 2008.

De 773 millioner er unikke adresser men listen indeholder 2.692.818.238 rækker af e-mails og passwords, så nogle e-mails optræder mere end en gang og med flere forskellige passwords. Dataene er indsamlet fra mere end 2.000 kilder, så de kommer ikke fra en enkel datalæk eller fra mange over de sidste 10 år.

Det høje antal lækket e-mailadresser øger naturligvis sandsynligheden for at at din e-mail er med på listen. Hvis du ønsker at tjekke om du er med på denne liste kan du gå til https://haveibeenpwned.com/ og indtaste din email adresse. Hvis du er med på listen bør du gøre følgende for at beskytte dig.

  1. Ændre adgangskoden til alle dine email adresser.
  2. Ændre passwords på alle de hjemmesider hvor du har brugt e-mailen som brugernavn eller logon.
  3. Ændre passwords i alle de apps på din telefon eller tablet, hvor du bruger e-mailen som brugernavn eller logon
  4. Hvis du ikke har et unik password til din bankkonti bør du ændre det. Indkludér tal og symboler som # eller * hvis det er tilladt.
  5. Sørg for at du bruger unikke passwords overalt. Det vil beskytte dig imod at hvis dine logonoplysninger stjæles fra et sted, fordi de ikke vil kunne bruges andre steder hvor du har en konto.

Det er vigtigt at du ændre dit password alle steder.hvis du ikke har brugt unkke passwords, da listen i lang tid har været distribueret mellem hackere, der helt sikkert vil se hvor heldige de er ved at bruge de logons der optræder på listen. For eksempel vil de prøve at bruge din e-mail og password på Facebook i håbet om at du har brugt den samme e-mail og password til din Facebook konto. Efterfølgende vil de gå til andre sociale medier, Amazon, Gmail, og andre resourcer. En anden populær service blandt cyberkriminelle er Netflix, da en aktiv konto kan sælges for en pæn profit.

Nu kan det være overvældende at skulle bruge unikke passwords alle de steder, hvor du handler online, tilmelder dig andre hjemmesider og services, apps du downloader, online spil mv.  For at gøre dette meget lettere kan du bruge en service som LastPass, der er en passwordhusker. LastPass vil gemme og beskytte alle dine passwords, og vil endda hjælpe dig til at komme op med stærke passwords, der er svære at hacke. Du kan læse mere om LastPass her

Desuden bør du også overveje at bruge en VPN-forbindelse, der vil kryptere og beskytte din internetforbindelse så det bliver sværere at opsnappe dine logonoplysninger. Læs mere om hvordan en  VPN forbindelse kan beskytte dig her..

For dem som gerne vil vide mere kan vi anbefale at læse Troy Hunt’s blogindlæg..

×
Har arbejdet med IT i 30 år og har således opnået stor erfaring med IT og sikkerhed.
Latest Posts

Eksplosiv stigning i mængden af IT-fup

Forrige indlæg

De svage er nemme ofre for identitetstyveri og at blive franarret NemID oplysninger

Næste indlæg

Kommentarer slået fra