Privatliv

Gratis netforbindelser på ferien – risici og hvordan du beskytter dig

De fleste af os kan lide at være på nettet når vi rejser, for at følge med i hvad der sker derhjemme, holde kontakt med familie og venner, og naturligvis uploade masser af feriebilleder og videoer. Desværre kan det hurtigt blive dyrt at bruge mobilen til dette og de fleste bruger derfor gratis wi-fi i lufthavne, på caféer, i offentlig transport og mange andre steder hvor der stilles gratis netforbindelser til rådighed.

Desværre er disse netværk også en lækkerbisken for hackere og elektroniske svindlere, der ønsker at hacke din computer, tablet eller smartphone. Hackerne ved at disse bruges af mange turister og at mange måske har sænket paraderne lidt, når de er på ferie og ikke kender landets sprog mv. så grundigt.

En af metoderne er således at opsætte netværk, som har et navn der minder om caféen, hotellet mv., hvor turisterne befinder sig. På grund af navnesammenfaldet vil ingen bemærke at det er et falsk netværk kontrolleret af hackerne.

Samtidig vil man blive opkrævet sine oplysninger for at kunne benytte netværket. Mange vil ikke tænke over det fordi at de er vant til for eksempel at opgive e-mail når de vil benytte lufthavnens gratis wi-fi. Det er derfor vigtigt at være vigtigt at være kritisk med hvilket netværk man tilslutter sig og som minimum spørge personalet om navnet på netværket hvis det ikke står nogen steder eller hvis der er uoverensstemmelse i stavemåden.

Mange hackere vil hvis de lykkes med at komme ind på din computer, tablet eller telefon forsøge at få fat i koderne til dine e-mails, sociale profiler mv., da disse kan benyttes til identitetstyveri eller til kommercielle aktiviteter i dit navn.

En undersøgelse som Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen blandt 2.000 danskere, viser at ca. en fjerdedel slår wi-fi fra når de er på ferie. Det anbefales at slå alt hvad du ikke har brug for fra inden du tager på ferie. Dette gælder ikke kun wi-fi men også NFC og Bluetooth, da disse også kan blive brugt af hackere til at overtage kontrollen med dine elektroniske enheder.

Men der er ikke så meget sjovt ved at slå al kommunikation fra og faktisk kan du gøre en hel del for at være ekstra sikker når du rejser. Ved at bruge en VPN-forbindelse kan du beskytte dine elektroniske enheder mod misbrug og fra at blive hacket. En VPN-forbindelse krypter al trafik til og fra dine elektroniske enheder, så ingen tredjepart kan læse informationen, hvis det lykkes at opsnappe den. Desuden vil al kommunikation foregå i et lukket kredsløb.

En anden feature er at du kan få det til at se ud som om at du er logget på fra et andet land, hvilket betyder at du kan komme uden om eventuelle restriktioner i det land hvor du rejser, eller at du kan få adgang til danske services, som har spærret for trafik fra det land du befinder dig i.

Du kan læse en mere uddybende beskrivelse af hvorfor du bør bruge en VPN forbindelse her, og du kan få en oversigt over de bedste VPN-udbydere på det danske marked her.

For resten så husk altid at tage backup før du tager af sted.

Hvis du vil læse mere om hvordan du gør dine enheder rejseklare så kan du finde en mere uddybende artikel her.

 

 

 

×
Har arbejdet med IT i 30 år og har således opnået stor erfaring med IT og sikkerhed.
Latest Posts
Følg og like os

En simpel e-mail kan bruges til at spore hvor du er

Forrige indlæg

Grænseovergange er ingenmandsland når det gælder privatlivsbeskyttelse

Næste indlæg

Du vil måske kunne lide

Kommentarer slået fra