Privatliv

Grænseovergange er ingenmandsland når det gælder privatlivsbeskyttelse

Hver gang du krydser en grænseovergang sætter du dit privatliv på spil og du risikér at værdifuld information bliver stjålet fra dig.

Baggrunden for denne historie er en artikel om hvordan de kinesiske myndigheder i al hemmelighed installerer spyware på de elektroniske enheder som besøgende til Xinjiang provisen medbringer. Det viser sig at softwaren i al hemmelighed søger efter alt fra manualer til produktion af våben til japansk heavy metal musik. Samtidig vil software downloade al hvad du har på din telefon, tablet eller laptop i form af e-mails, kontakter eller SMS’er. Reelt alt hvad du har på din telefon eller adgang til fra telefonen. Historien kom fra The Guardian i samarbejde med et par andre store europæiske medier.

Dette er en del af en tendens, der spreder sig globalt hvor rejsende som krydser landgrænser mister deres privatlivsrettigheder i forbindelse med grænseovergangen. Undskyldningen er ofte kampen mod terrorisme, spredning af had, bekæmpelse af kriminalitet mv. men i mange tilfælde er konsekvenserne og risiciene langt større.

I mange tilfælde er det ikke kun regimer som Kina som ser stort på beskyttelsen af privatlivet. Også lande som USA har givet immigrationsmyndighederne vide beføjelser til at gennemsøge de rejsendes elektroniske enheder.

“computers, disks, drives, tapes, mobile phones and other communication devices, cameras, music and other media players, and any other electronic or digital devices.”

Og grundene som man giver for dette er:

“CBP officers must determine the identity and citizenship of all persons seeking entry into the United States, determine the admissibility of foreign nationals, and deter the entry of possible terrorists, terrorist weapons, controlled substances, and a wide variety of other prohibited and restricted items.”
Dire Consequences

Dette kan have alvorlige konsekvenser for turister, da i nogle lande kan bare det at lytte til noget bestemt musik sende dig direkte i fængsel, mens i andre kan den forkerte seksuelle orientering give dig dødsstraf. Men selv om du som turist fra et fremmed land ikke nødvendigvis er i fare, kan de som du møder lokalt komme i alvorlig fare på grund af kontakten til dig. Mange lande gør sig ikke umage for at finde den fulde sandhed, så misforståelser kan hurtig udarte sig fatalt.

Med for forretningsfolk, videnskabsfolk, journalister og andre der rejser professionelt, rejser dette også nogle alvorlige spørgsmål rent erhvervsmæssigt. Hvem siger at forretningshemmeligheder, forskningsideer, kilder indsamlet af journalister ikke bliver givet videre til lokale konkurrenter, universiteter eller efterretningstjenester. Eksempelvis har der været rygter om at tilbud afgivet af europæiske firmaer er opsnappet af fremmed efterretningstjenester og givet videre til lokale konkurrenter.

Hvad kan du gøre for at beskytte dit privatliv og data?

Det er derfor meget vigtig at være forsigtig med hvilke data du tager med dig når du er ude rejse. Hvis det er ferierejser bør du derfor som det første efterlade alle enheder du bruger professionelt hjemme.

1: Brug en tom telefon og laptop

Denne metode er den sikreste men også den dyreste, da du har brug for en tom telefon, tablet eller smartphone du kan benytte på dine rejser, men denne metode bruges blandt andet af en række multinationale europæiske selskaber, som kræver at deres medarbejdere bruger tomme enheder som medarbejderne får udleveret hver gang de skal rejse ud af EU. Hvis du ikke har et multinationalt selskab til at forsyne dig med tomme enheder hver gang du rejser, kan du i stedet anskaffe dig et rejsesæt du kan bruge hver gang du rejser, men hvor du ikke gemmer dine daglige data.

Før du rejser kan du anskaffe og installere en løsning som GoToMyPC på din kontor PC og lade den være tændt mens du er væk. Du vil derfor altid være i stand til at få adgang til filer, benytter programmer på kontor PC’en og alt muligt andet du har brug for mens du rejser.

Før du rejser, bør du også abonnér på en VPN-forbindelse men lad være med at installere den før du når frem til din slutdestination, da det kan virke mistænkeligt at der er installeret en VPN-forbindelse på enheden uanset om det er en telefon, laptop eller tablet. Det bedste vil være, hvis du kan huske login informationerne uden at skrive dem ned.

For det andet bør du bruge en password husker til gemme alle dine passwords til sociale profiler, e-mails mv. Dette vil tillade dig at bruge stærke passwords, der også er svære at huske, så du kan lyde meget overbevisende hvis nogen beder om dine passwords til dine konti. Nu kan du nøjes med at kun at skulle huske dette ene password, og glemme alle de andre passwords. Igen vent med at installere passwords huskeren til du er kommet frem.

Det første du gør når du kommer frem til din slutdestination er at installere VPN-appen og aktivere VPN-forbindelsen, så al kommunikation herefter vil være krypteret. Lige efter dette installerer du GoToMyPC app’en og hvis du har brug for det, kan du installere LastPass app’en, men i mange tilfælde kan du brug din laptop eller tablet – selv telefon, som en dum terminal til at koble på din pc hjemme på kontoret.

2: Formatér din laptop

Hvis ovenstående ikke er et brugbart scenarie er der også andre muligheder før du rejser.

Hvis du har brug for din laptop, kan du lave en backup af alle data på den – hvad du bør gøre under alle omstændigheder – og derefter formatere harddisken og bruge et sikkerhedsprogram til at overskrive alle data, der har været på harddisken, så det bliver nærmest umuligt at genskabe data på harddisken. Herefter kan du geninstallere operativsystemet og installere kun lige præcist hvad du har brug for i forbindelse med din rejse. Vær sikker på at du har alt hvad du har brug for at kunne geninstallere operativsystemet før du følger denne fremgangsmåde.

Generelt vil jeg anbefale at du bruger en gammel laptop, da ovenstående er et ret omfattende arbejde hvis du skal følge denne procedure hver gang du rejser.

3: Slet alt du ikke skal bruge

Som en mere simpel og overskuelig løsning, kan du slette alle apps til sociale medier før du rejser, men husk at tage backup af alle dine data først. Dette kan du blandt andet gøre til skyen, men sørg for at alle data er krypteret. Hertil kan du bruge tjenester som:  boxcryptor, Cryptomator, eller Sookasa.

Ting du altid bør gøre

Bruge en VPN-forbindelse

Dette er en af de bedste metoder til at beskytte dig når du rejser. Først og fremmest fordi al trafik der sendes fra dine enheder er krypteret og ingen der opfanger trafikken undervejs, vil være i stand til at få noget meningsfuldt ud af den og samtidig vil din identitet og placering være skjult. Læs mere om hvorfor du bør bruge en VPN-forbindelse når du rejser her, og læs om de bedste VPN-forbindelser for rejsende her.

Brug en password husker

Med en password husker behøver du kun at huske et login og password. Det bliver således meget lettere at bruge forskellige passwords og stærkere passwords til hver enkel tjeneste du bruger. Vi anbefaler du bruger LastPass, der har et godt ry i branchen for at være meget sikker og brugervenlig. Læs mere om LastPass her. Det medfører også at hvis nogen forsøger at få dig til at udlevere loginoplysninger, kan du med lang større troværdighed hævde at du ikke kan huske passwordene.

Afslutende betragtninger

Det allermest vigtige i forbindelse med at krydse grænser er at du er klar over at du mister store dele af din privatlivsbeskyttelse og med baggrund i dette beslutte hvordan du vil håndtere det, eller hvis du rejser i erhvervsøjne, hvordan din virksomhed vil håndtere dette før du står ved grænseovergangen. Vores udgangspunkt er at desto bedre du kan beskytte dig med tekniske løsninger desto bedre, da det kan være svært at diskutere dine rettigheder ved grænsen og som regel vil du have fat i den korte ende i sådan en diskussion. Vi håber at du får en sikker rejse.

×
Har arbejdet med IT i 30 år og har således opnået stor erfaring med IT og sikkerhed.
Latest Posts
Følg og like os

Gratis netforbindelser på ferien – risici og hvordan du beskytter dig

Forrige indlæg

Sådan laver du nemt et stærkt password som du nemt kan huske

Næste indlæg

Du vil måske kunne lide

Kommentarer slået fra