En simpel e-mail kan bruges til at spore hvor du er

Kampen om dine data og privatliv har aldrig været mere intens end den er i dag. De fleste vil tænke på Facebook og andre sociale medier når talen falder på data og privatliv, men selv en traditionel e-mail kan afsløre ganske meget om dig.

Med webmails, Gmail og plugins, har nogle endda taget det et skridt videre. En Chrome udvidelse med navnet Streak lader afsendere af e-mails ikke alene følge med i hvornår en modtager åbner en e-mail, men også hvem der åbnede den, og hvor modtageren befandt sig, da den blev åbnet.

Streak er et CRM (Customer Relation System) og udvidelsen er kun en lille del af det, men det aftegner modtagerne som røde pletter på et kort og giver således afsenderne en bedre forståelse af hvor deres kunder befinder sig og om de har læst deres budskab.

Dette er dog på ingen måde en nyhed, da e-mailsporing har været brugt i lang tid af sælgere, enkeltpersoner, spammers og phishers til at indsamle information om hvor modtagerne befinder sig, validere deres e-mailadresser, om e-mailen er blevet åbnet, hvornår og hvor tit, om de er blevet videresendt og ikke mindst om de kom igennem modtagernes spamfiltre.

Nu skulle man synes at det ville være nok hvis man undlod at installere Streak, men desværre er det ikke så simpelt. Sælgerne har andre teknikker til deres rådighed. Den gode nyhed er at du ved at justere instillingerne på dine enheder kan gøre livet en hel del mere besværligt for dem, der ønsker at følger med i dine e-mail vanner.

Den først teknik der kan bruges som afsender er simplethed at bede om at få en bekræftelse sendt tilbage når modtageren åbner e-mailen. Alle de mest populære og seriøse e-mailprogrammer på markedet vil spørge dig om du vil lade afsenderen se at du har åbnet e-mailen og her kan du naturligvis vælge at sige nej tak.

En bedre løsning er naturligvis at gå til instillingerne eller konfigurationen i dit e-mailprogram og indstille det til aldrig at bekræfte modtagelsen af en e-mail eller aldrig at bekræfte at den er blevet åbnet.

Som afsender af e-mails har man dog en anden mulighed. Man kan indsætte et link til en lille usynlig grafikfil, der ligger på ekstern server som indsamler data for afsenderen.  Dette giver afsenderen mulighed for at se hvornår e-mailen er blevet åbnet, hvor og hvilken type af enhed mv. Uheldigvis kan de der sender spam ud også godt lide denne funktion, da det hjælper dem til at se hvilken e-mailkonti der er i brug, så hvis du først har åbnet en af deres e-mails, vil du se at det begynder at vælte ind med spam.

For at undgå denne sporing kan du sætte dit e-mailprogram til ikke at vise billeder der kommer fra eksterne kilder. Dette forhinder at afsenderne kan følge med i hvorvidt du åbner dine e-mails, hvornår og så videre.

Med webmails er det en lille smule mere kompliceret, men de fleste af de mest populære og moderne webmails, lader dig slå visningen af eksternt indhol fra. Lad os se på hvordan du sætter din e-mail op til ikke at vise eksternt indhold:

IOS Mail

  1. Vælg Settings
  2. Vælg Mail, Contacts, and Calendars
  3. Slå Load Remote Images fra.

Outlook

  1. Vælg File | Options
  2. Vælg derefter Trust Center som du finder til venstre
  3. Til højre klikker du på Trust Center Settings knappen
  4. Til venstre klikker du på Automatic Download linket
  5. Fjern markering i den øverste afkrydsningsboks.

Outlook.com

  1. Klik på Settings ikonet
  2. Vælg More Email indstillingerne
  3. Under Junk Email vælges Filters and Reporting
  4. Vælg Block Attachments, pictures, and links for anyone not in my safe-senders list.

Apple’s Mail

  1. Vælg Mail
  2. Vælg Preferences
  3. Vælg Viewing
  4. Fjern markeringen Display remote images in HTML messages

Yahoo Mail

  1. Klik på Settings ikonet
  2. Vælg Settings
  3. Vælg Security
  4. Find Locate images in email
  5. Vælg Never by Default

Gmail

  1. Klik på Settings ikonet
  2. Der findes under General fanen
  3. Scrollned til Images sektionen
  4. Vælg Ask before displaying external images
  5. Vælg Save Changes

Android Gmail App

  1. Tryk på menu knappen
  2. Vælg Settings
  3. Tryk på din e-mailadresse
  4. gå ned til bunden af skærmen
  5. Vælg Images
  6. Vælg Ask before showing

Hvis du ønsker ekstra sikkerhed og at øge dit privatliv, foreslår vi at du bruger en VPN-forbindelse, da den vil skjule din placering og beskytte dit privatliv samtidigt med at din sikkerhed øges. Du kan læse mere om  VPN-forbindelser her.

Følg og like os