Sikkerhed

Black Friday er en festdag for IT-kriminelle

Mens den ene webshop efter den anden har haft travlt med at forberede gode tilbud til Black Friday, har IT-kriminelle haft lige så travlt med at blive klar til Black Friday. Lær her hvordan du undgår at blive snydt.IT-kriminelle elsker begivenheder som Black Friday, Singles Day eller Cyber Monday, da millioner går online i jagten på de bedste tilbud og i kampens hede glemmer at være kritiske og Black Friday kan derfor ende op som en sort dag for nogle.

Falske butikker og phishing

Metoderne der benyttes varierer, mens nogle lave en falsk webshop med meget fristende tilbud, er der andre som laver en komplet kopi af et kendt mærkes webshop, og hvor kun detaljer afslører at det er en kopi.

Nogle går så langt at de endda kopierer Black Friday bannere, så hvis du åbner den falske webshop side om side med den originale, vil du ikke umiddelbart kunne se nogen forskel. Du vil skulle gå i dybden for at spotte forskellene.

Ofte udsender de falske e-mails, der til forveksling ser ud som om at de er sendt fra de originale butikker. Et anden trick er lave mindre almindelige stavefejl som mange begår, så de dukker op når folk søger efter dem i Google eller på sociale medier.

Uanset hvilken fremgangsmåde de benytter, er målet at få de besøgende på den falske hjemmeside til at købe noget og at indtaste deres kreditkort informationer. Disse informationer kan derefter sælges til andre kriminelle eller de kan selv bruge dem. Ofrene vil som ofte slet ikke modtage noget eller hvis de er heldige vil de modtage nogle billige kopivarer.

En kriminalitetstype i vækst

Desværre er dette en type kriminalitet der er i kraftig vækst. De primære årsager er at den kan udføres fra et hvilket som helst sted i verden, da den kan udføres bag din skærm og det betyder selvfølgelig også at risikoen for straf er lille.

Nogle kriminelle køber endda annoncer på Google, Facebook eller andre sociale medier med links til de falske webshops. Så i forbindelse med at der sælges mere og mere online bliver de IT kriminelle også mere og mere professionelle i forbindelse med deres aktiviteter.

Nogle studier viser at op til en ud af syv forbrugere er stødt på falske webshops samt at hver anden forbruger har modtaget phishing e-mails.

Et andet eksempel er at et bestemt Black Friday banner optræder på mere end 7.000 falske hjemmesider, hvilket beviser at de kan producere falske butikker i et meget højt tempo og at denne type svindel er meget profitabel for dem.

Sådan beskytter du dig selv

Hvad kan du gøre for at beskytte dig selv? Faktisk er der flere advarselstegn, som vil fortælle dig at det kan være en falsk hjemmeside.

  1. Vær kritisk overfor de e-mails du modtager op til Black Friday, eller hvilken som helst populær handelsdag. Hvis sproget er fyldt med simple grammatiske fejl eller simple ord er stavet forkert, kan det være tegn på at det er et forsøg på at svindle dig. Hvis der er links i e-mailen, så flyt musen hen over linket og se om domænet ser rigtigt ud. Nogle gange bruges der et domæne, der ligner det officielle, eller der er måske en række tal. Hvis dette er tilfældet er der ekstra grund til at være forsigtig.
  2. I stedet for bare at klikke på links i e-mails, Google, Facebook eller andre sociale medier, så indtast adressen direkte i din browser.
  3. Tjek om webshoppen har angivet en fysisk adresse på deres hjemmeside, et telefonnummer eller anden kontaktinformation. Slå op på nettet om adressen er officielt registreret. Hvis det er en dansk butik bør der også være et CVR nummer. Tjek på f.eks proff.dk at det passer med de andre oplysninger.
  4. Når du er på deres hjemmeside, så tjek at der er et hængelås symbol til venstre for hjemmesidens adresse. Dette er et tegn på at virksomhedens identitet er blevet verificeret. Dette gælder især hvis der står virksomhedens officielle navn, da dette er et tegn på at identiteten er blevet verificeret af en 3. part. Dette er især vigtigt når du skal til at betale for din bestilling.
  5.  Send aldrig penge over en ukrypteret forbindelse.
  6. Husk at hvis noget er for godt til at være sandt, så er det sædvanligvis tilfældet.

Der er også et par andre ting som du kan gøre, der vil øge din sikkerhed generelt.

  • Brug altid en passwordadministrator som LastPass som du kan finde her. Den vil gøre det lettere for dig at bruge forskellige stærke passwords på alle sider, så du vil være sikker selv hvis en IT-kriminel får fat i dit password ved at hacke en bestemt side.
  • Brug en VPN-forbindelse så din kommunikation altid er anonym og krypteret. Nogle kommer endda med en advarsel, hvis en webshop ikke virker sikker. Find den bedste VPN-udbyder her.

Konklusion

Lige som ved fysisk handel er du nød til at være forsigtig når du handler online og bruge de værktøjer der er tilgængelige.

.

×
Har arbejdet med IT i 30 år og har således opnået stor erfaring med IT og sikkerhed.
Latest Posts
Følg og like os

Sådan laver du nemt et stærkt password som du nemt kan huske

Forrige indlæg

Du vil måske kunne lide

Kommentarer slået fra